Wij zijn Hilaria

... en we heten Rob en Rob.

In 1986 zijn we begonnen met toneelspelen op straat, dus we spelen nu al 34 jaar samen! Eerst speelden we hele korte stukjes maar na een tijdje werden ze steeds langer en beter en durfden we wat meer. We merkten dat het leuk en spannend is om op te treden en om mensen aan het lachen te maken.

Na 2 jaar werden we steeds vaker gevraagd door scholen, festivals en theaters. Toen hebben we besloten om er ons beroep van te maken.

Wij vinden het nog steeds superleuk en het is heel afwisselend. Soms spelen we binnen en soms buiten; in (openlucht) theaters, op school/speelplaats, in dorpshuizen. Ook op hele mooie of gekke locaties, bijvoorbeeld in een ruïne of midden in een bos of weiland. De ene keer spelen we voor kleine groepen de andere keer voor meer dan 1000 mensen!

De meeste voorstellingen spelen we in Nederland en België maar doordat we niet veel tekst gebruiken en er bij ons veel te zien is, zijn we ook in Duitsland, Canada en Japan geweest.

Er zijn natuurlijk ook wel minder leuke dingen; het reizen bijvoorbeeld. In het begin vonden we dat wel interessant, maar na een tijdje gaat de lol daar wel van af; elke keer wennen aan een ander bed in een ander hotel. Ook staan we vaak in de file waardoor het reizen langer duurt.

We verzinnen alles zelf.

We leren geen zinnen uit ons hoofd maar zeggen elke keer ongeveer hetzelfde maar met andere zinnen of woorden.

Dat komt eigenlijk omdat we op straat zijn begonnen. Daar moet je veel improviseren omdat er elk moment iets geks of onverwachts kan gebeuren. Als er bijvoorbeeld opeens een hond gaat blaffen, klokken gaan luiden of er een draaiorgel langskomt, is het leuk om daar iets mee te doen. In het begin vonden we dat wel moeilijk; nu vinden we dat juist heel leuk.

De voorstellingen zijn dus elke keer een beetje anders en het wordt daardoor ook niet saai voor ons, zelfs niet na honderden keren spelen!

Het decor en de attributen (alles wat we nodig hebben voor een voorstelling), maken we zelf. Ze zijn vaak gemaakt van spullen die de mensen weg doen maar ook van het grofvuil en rommelmarkten: oude leren- en bontjassen, oude vishengels (licht en stevig!), oude gordijnen, knikkers (voor ogen) enz.

Soms kopen we ook wel nieuwe materialen om een decor of attributen (voorwerpen) van te kunnen maken, of mooie stoffen voor kleren.Tegenwoordig kopen we wat vaker nieuwe dingen; bijvoorbeeld mooioe glazen ogen, een plastic gebitje met een mooie tong erbij. Die bestellen we bij een bedrijf in Venlo. Zij zetten dieren op voor musea en dan moet het er natuurlijk zo echt mogelijk uitzien! In het najaar van 2016 werden we gevraagd om voor een Belgische theatergroep een stel honden te maken. Daar hebben wij ook mooie ogen, neusjes en tong voor gekocht en gebruikt. Als je op onze facebook-pagina kijkt, kun je zien hoe we dat gedaan hebben en hoe de honden er uiteindelijk uitzagen.

Onze “dieren” maken we meestal van schuimplastic ( oude matrassen). Met een zaag of mes, wat lijm en verf krijg je een mooi resultaat. We zijn nog steeds iedere keer verbaasd over hoe mooi dat spul kan bewegen.

Het is soms moeilijk om weer iets nieuws te bedenken en het kost veel tijd om alles te maken. kijk maar eens naar de foto’s of bouwtekeningen en probeer maar eens voor te stellen als JIJ dit zou willen maken, hoe lang je daar mee bezig zou zijn!

Wij vinden dit het leukste beroep van de wereld. Als jij het ook leuk vindt en je weet niet wat je later wilt worden, denk dan nog maar eens aan onze voorstellingen. Als je niet te bang of verlegen bent, creatief wilt zijn en kan doorzetten, dan is dit misschien ook wel iets voor jou?!

Veel succes en groeten van ons,

Rob en Rob